HELA DIG

PÅ VÄG MOT ARBETSLIVET

För dig som är remittent

HELA DIG är en arbetsträningsförberedande aktivitetsperiod som pågår under 12 veckor, måndag-fredag med två timmar om dagen vanligtvis kl 10-12. Vi har fyra gruppstarter per år och en grupp innehåller max sju personer. Det är ingen behandling utan avser enbart att stärka/stödja deltagarna. Att vara en möjliggörare för deltagarnas egna utforskande av sina möjligheter. Vårt arbetssätt handlar generellt sett om att i ett stödjande och vägledande sammanhang erbjuda deltagarna en riktning som ger utrymme att i en trygg och tillåtande miljö pröva saker och uppleva vardagliga situationer på ett sätt som ger nya och positiva erfarenheter. Att uppleva känslan av att ha ”kontroll” över situationen även om den inte blev som man tänkt sig. Detta för att bryta cirkeln av negativitet, som ofta är förknippad med inlärd hjälplöshet (1) eller ”negativ acceptans” som vi väljer att benämna det. Så att de positiva upplevelserna ger ett positivt tänkande som leder till positiva handlingar som i sin tur leder till ett positivt resultat, vilket stärker tron på den egna förmågan att kunna påverka sitt liv. Istället för att man nöjer sig med sin situation och det infinner sig en känsla av uppgivenhet.

  1. Inlärd hjälplöshet: Martin Seligmans teori, 1975, om en organisms beteende när den ”lärt sig” att acceptera och uthärda obehagliga stimuli och är ovillig att undvika dem även om de är möjliga att undvika.

Målgruppen

För att få ut mesta möjliga av sin medverkan i HELA DIG bör deltagarna vara en bit på väg mot arbetsträning, studier eller annan sysselsättning. Detta för att ha realistiska förutsättningar att såväl delta i som att kunna ha nytta av verksamheten två timmar om dagen fem dagar i veckan. Den primära målgruppen är:

Vuxna i arbetsför ålder som är långtidssjukskrivna p.g.a. arbetsstressrelaterad psykisk ohälsa, d.v.s. personer som i dagligt tal benämns ha ”gått in i väggen”.

Remissförfarandet

Om du är osäker på om en patient ligger inom den primära målgruppen hör du bara av dig till oss för en första avstämning. Då får du också ett besked om hur det ser ut med anmälningar till nästa gruppstart.

Du skickar in din remiss. Vi gör sedan en första avstämning om huruvida din patient ligger inom grundförutsättningarna för en medverkan i HELA DIG.
Om grundförutsättningarna är uppfyllda återkopplar vi till dig och skickar sedan ut en självremiss till din patient.
När även självremissen inkommit gör vi en ny bedömning som, om grundförutsättningarna är uppfyllda, leder vidare till ett studiebesök och eventuellt sedan även till ett erbjudande om en möjlighet att medverka i HELA DIG. 

Parallellt spår

Då det har visat sig att det finns ett stort behov av det vi erbjuder i HELA DIG har vi nu även en deltagargrupp på eftermiddagarna. Den riktar sig primärt till samma målgrupper, men är till för de personer som just nu inte är redo att delta i vår arbetsträningsförberedande verksamhet fem dagar i veckan. Tanken med gruppen är att deltagarna ska erbjudas en möjlighet att pröva sin ork genom att medverka 2-3 dagar per vecka. Det kan ses som en förberedelse för att kunna gå vidare i vår huvudsakliga verksamhet eller kanske istället upptäcka att man ännu inte är redo för detta steg. Verksamheten pågår under sex veckor med aktiviteter tre dagar per vecka, kl 13-15, inom områdena Rörelse, Stillhet och Livskvalitet.

Filmen om HELA DIG

Här kan du se vår lite längre informationsfilm som vänder sig till dig som är remittent. Filmen innehåller, förutom information om HELA DIG, intervjuer med projektansvarig, en av forskarna som följer projektet samt förbundschefen i Finsam MittSkåne.