Forskare följer HELA DIG

Då HELA DIG arbetar med ett nyskapande hälsofrämjande helhetstänkande följer forskare vid Lunds och Malmö Universitet verksamheten. All medverkan i forskningsdelen bygger på frivillighet. Deltagaren behöver alltså inte vara med i forskningsdelen för att vara med i HELA DIG. Deltagaren kan dessutom avsluta din medverkan i forskningen när som helst, utan att det har någon konsekvens för hens medverkan i HELA DIG. Forskningsarbetet genomförs och redovisas helt avpersonifierat då syftet endast är att studera arbetssättet och ge en bild av arbetsmetodens betydelse för deltagarna. Här berättar forskarna Kristoffer Holm och Patric Nordbeck varför de tycker att projektet HELA DIG är värdefullt att följa.

Inför ansökan till Allmänna arvsfonden tog HELA DIG kontakt med institutionen för psykologi vid Lunds och Malmö universitet för att knyta följeforskning till projektet. Tanken var att med vetenskapliga metoder kunna följa och utvärdera de nyskapande arbetsmetoderna i projektet. Forskarna Kristoffer Holm och Patric Nordbeck tyckte båda utifrån sina olika forskningsområden att detta lät intressant.

Intressant följa ny metod
– Det är huvudsakligen mitt intresse kring stressrelaterad ohälsa som fått mig intresserad av projektet. Det är intressant att följa en ny metod kring att arbeta salutogent med personer som har en stressrelaterad psykisk ohälsa. Jag är nyfiken på hur arbetssättet som HELA DIG tillämpar kan stötta målgruppen, som annars kan ha ganska begränsade verktyg att jobba med på vägen tillbaka från ohälsa, säger Kristoffer Holm, som forskar inom psykologi och då främst arbets- och organisationspsykologi vid Malmö universitet.
– Jag har ägnat mitt huvudsakliga fokus åt att studera beteenden på arbetsplatser, den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, och arbetsplatsens kultur. Inom detta område har jag fokuserat mycket på stressrelaterad ohälsa, som utbrändhet, och välbefinnande, förklarar han.

Välmående genom sociala och kulturella aktiviteter intressant
Patric Nordbeck tillhör Lunds universitet och hans forskningsområde just nu är samhällelig och social resiliens.
– Jag tycker att HELA DIGs fokus på människors välmående genom de olika sociala och kulturella aktiviteterna är intressanta. Fokus ligger annars ofta på prestation, vilket till och med kan förstöra en återhämtningsperiod, menar Patric.
– När vi sätts under press så förändras effektiviteten av olika lösningar. Press kan ibland göra att en lösning man tidigare har använt inte längre fungerar och då är det viktigt att ha olika alternativ. I mina experiment utforskar jag vilka lösningar som personer använder i olika situationer och undersöker även när, varför, och hur folk ändrar sina lösningar beroende på vilken, och hur mycket, press som sätts.

Individanpassat arbetssätt
Tillvägagångssättet i HELA DIG tar hänsyn till individualitet genom utbudet av olika aktiviteter som deltagarna till viss del kan styra själva.
– Detta är viktigt för då kan deltagarna utforska och skapa idéer om sin förmåga till återhämtning, något jag tror är viktigt i återhämtningsarbetet eftersom man bygger en starkare självförståelse, en starkare grund att stå på, säger Patric och tillägger att han tror på individanpassade tillvägagångssätt där man träffar andra i liknande situation eftersom man även bryter den isolation som ohälsa ofta för med sig.


Nyskapande arbetssätt
Vad är det ni tycker känns unikt och nyskapande med HELA DIG?
             –  Framför allt att arbeta holistiskt och salutogent, och att väva in kulturupplevelser som ett viktigt element i att skapa meningsfullhet, säger Kristoffer.
–  Att målet är välbefinnande och att tillvägagångssättet vilar på att erbjuda många olika vägar dit och att fokus ligger på det som är viktigt, förändring och fortlöpande av mående, förklarar Patric.
–  Det känns dessutom som att HELA DIG kan bli en mycket värdefull samhällstjänst om det får expandera, tillägger han.


Två olika forskningsområden
Att projektet följs av två olika forskningsinriktningar ser både Kristoffer och Patric som en styrka.
– Våra olika forskningsområden kompletterar varandra genom att vi använder oss av olika metoder för att fånga upp olika delar av HELA DIG. Det ger oss en bredare förståelse för vilken betydelse en medverkan i projektet har för deltagarnas välbefinnande och hälsa. Det visar hur deltagarna upplever projektet samt att deras processer kan vara både lika och olika. Det kommer att ge oss kunskap om både HELA DIG som insats samtidigt som det tar hänsyn till det individuella perspektivet, säger Kristoffer.


Forskningens bidrag till HELA DIG
HELA DIG är ett treårigt projekt som fullt ut finansieras av Allmänna arvsfonden. Målet är att projektet efter projekttiden ska skapa en fast etablerad verksamhet och följeforskningen är ett led på vägen dit.
– Jag hoppas på att kunna bidra med fördjupad förståelse för vilken betydelse en insats som HELA DIG kan ha för individer, både hur den generellt påverkar återhämtningsprocessen, men även vilka faktorer specifikt som visar sig vara betydelsefulla för deltagarna. Ur ett forskningsperspektiv kan det även skapa en bättre förståelse för stressrelaterad ohälsa och återhämtning, säger Kristoffer och tillägger:
– Vi kan, med vetenskapliga metoder, bidra till att utvärdera projektets effekter och identifiera betydelsefulla faktorer i en sådan här insats.


Bra förutsättningar för återhämtning
Patric tror att han kommer att kunna visa att den blandning av aktiviteter som deltagare själva har kontroll över leder till bra förutsättningar för återhämtning.
– I dagens samhälle är det populärt med ”one size fits all”-lösningar, men jag vill visa att vägen till bättre mående är individuellt och kräver att man ser till individens behov baserat på deras livssituation, förklarar Patric.
– Jag hoppas kunna synliggöra de processer som deltagarna går igenom, och som projektledare brukar ha intuitioner om, men som kan vara svåra att sätta ord på. Genom att göra det hoppas jag kunna ge fler verktyg till projektet så att fler olika typer av personer kan dra än mer nytta av HELA DIG.